Pompoencreaties & nepbloed - waarom vieren we Halloween?

Door Kim

Dit weekend gaat bijna heel Nederland - inclusief ikzelf - als hongerige zombie of sexy vampier de straat op. Persoonlijk vind ik het één van de leukste feestdagen van het jaar. Lekker griezelen, overal nepbloed en latex littekens. Maar als ik er eens goed over na ga denken, heb ik geen idee waarom we dat nou precies doen. Ergens herinner ik me vaag dat het uit Ierland of iets komt. Ik zocht het voor mezelf - en voor jullie - uit.

Halloween in het kort

De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in de 16e eeuw, in Schotland. 'All Hallows Eve' was daar de feestelijke avond voor het katholieke Allerheiligen. Maar de oorsprong van de feestdag vindt al veel eerder plaats, zo rond het begin van de Christelijke jaartelling.


Samhain 

Op 31 oktober vierden de de Kelten in Ierland en Groot-Brittanië hun versie van Oudejaarsdag: Samhain. De dag erna eindigde het oogstseizoen en begon de winter. Om het einde van het jaar te vieren staken de Kelten grote vreugdevuren aan en voerden zij verschillende rituelen uit, waarbij hoogstwaarschijnlijk mensen werden geofferd.


Zielen van de overledenen

De beste mensen uit die tijd geloofden ook dat op Samhain de deur naar de onderwereld, de hel, een klein stukje open stond. Hierdoor konden de zielen van de doden onze wereld binnenkomen. Om deze zielen en wezens in goede stemming te houden, werden feestmalen georganiseerd, waarbij er stoelen voor ze werden vrijgehouden. 


Naast de zielen van de doden konden ook andere, soms kwaadaardige wezens de deuren door. Deze monsters moesten uiteraard afgeschrikt worden. Dit is ook heel waarschijnlijk waar het verkleedfestijn van ons moderne Halloween vandaan komt.

Foto door Julia Raasch
Foto door Julia Raasch

Halloween & PR

Ik vind het onwijs bijzonder dat zo'n oude feestdag met vreemde rituelen op zo'n manier is geëvolueerd. Van vreugdevuren om de oogst te vieren en feestmalen om de doden te eren tot couple costumes en langs de deuren voor snoepgoed. 


Voor marketing- en communicatiedoeleinden doet Halloween het natuurlijk goed. Weer een nieuw actiepunt voor op de contentkalender. Halloween wordt ook steeds populairder binnen Nederland. Als bedrijf kun je hier dan ook goed op inspelen.


Wat vinden jullie van Halloween?

Reactie schrijven

Commentaren: 0